Економско-трговинска школа "Славка Ђурђевић" Јагодина

Почетна О школи Вести Ванредни ученици Упис Запослени Службе Библиотека Ресторан Контакт

Образовни профили

Образовни профил:ТЕХНИЧАР ОБЕЗБЕЂЕЊА

Назив квалификације: Техничар обезбеђења

Подручје рада: Економија, право и администрација

Ниво квалификације: IV

Трајање образовања: четири године

Послове које обавља

Посао техничара обезбеђења је да чува објекте и покретну имовину. Овај веома одговоран посао обавља се по свим временским условима и ноћу, а у раду се, између осталог, користи оружје. Приликом избора овог занимања обавезно је похађање ватрогасног курса. Поред ових, техничар обезбеђења може обављати и друге послове, као што је рецимо упућивање странке на место где може обавити посао због ког посећује одређену институцију. Потребна су основна знања из области администрације и познавање рада на рачунару. Особа која се бави овим послом треба да има добро телесно здравље, одлично чуло вида и слуха и нормално развијен говорни апарат. Важно је и да буде присебна, сналажљива и са осећањем одговорности.

Шта је важно за рад?

За успешно обављање ових послова важно је имати следеће способности и особине: добру покретљивост, физичку спретност и издржљивост, спретност руку и прстију, развијена чула вида и слуха, схватање односа у равни и простору, сналажење са речима, сналажење са људима, храброст, одлучност, поузданост, савесност, сталоженост, присебност, динамичност, ...

Услови рада

Ради се у веома различитим радним условима - од канцеларија до рада на отвореном простору. Ради се у сменама, укључујући дежурства ноћу, викендом и празницима. Посао је понекад ризичан по здравље и живот. Неки послови подразумевају строге услове за ношење и коришћење оружја.